Share
Zorg dat je de basis op orde hebt.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Evalueer je aanpak!


Hoe weet je of iemand radicaliseert en zich aangetrokken voelt tot extremistische standpunten? Welke interventies kun je dan inzetten om te voorkomen dat iemand afglijdt en gevaarlijk wordt voor de samenleving? Vragen waar ik mij sinds 2004 mee bezighoud en telkens weer net andere antwoorden op moet geven. Want als iets in ontwikkeling is, zijn het wel extremistische en terroristische groepen en ideeën.  

Afb. Marije Meines

Extremisten haken in op actuele gebeurtenissen in hun regio of in de wereld om juist dan meer aanhang te vinden. Dat gebeurt digitaal en tijdens demonstraties of buurtbijeenkomsten. En door de werking van social media kan een radicaliseringsproces steeds sneller verlopen.  


Veel gemeenten hebben een goed doordachte aanpak preventie radicalisering. Belangrijk om ook deze steeds weer aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Onderzoek daarbij vragen als: hebben we voldoende zicht op wat er in onze gemeente speelt, doen we nog steeds het juiste en hebben we de noodzakelijke partners aan boord? Als je hier antwoord op hebt, weet je of je voldoende doet om te zorgen voor de veiligheid en samenhang in onze samenleving. 


Marije Meines

Aanpak radicalisering:
de basis op orde voor het te laat is

Het is moeilijk om een proces van radicalisering op tijd in de gaten te hebben. Laat staan de gevolgen tijdig te overzien. Wat helpt: goed weten wat er speelt in jouw gemeente.


Heb je de basis van je aanpak radicalisering op orde? 


Als gemeente kun je maar beter voorbereid zijn en er alles aan hebben gedaan om geweld voor te zijn. Helemaal als de regievoerder van een lokale aanpak radicalisering.

Bekijk onze aanpak

Evaluatie aanpak radicalisering en extremisme district Gooi- en Vechtstreek 

District Gooi- en Vechtstreek liet - met versterkingsgelden van het ministerie van Justitie en Veiligheid - uitzoeken of de basis op orde was van het preventiebeleid. Wij voerden een evaluatie uit op basis van de handreiking Lokale Aanpak van de NCTV. Het district weet nu precies wat er nog moet gebeuren om de basis van 6 gemeenten op orde te krijgen.

Lees het praktijkverhaal

Download voorbeeld wegingskader radicalisering en extremisme

Als je door ons een evaluatie van je aanpak radicalisering en extremisme laat uitvoeren dan krijg je daar een wegingskader bij op basis van de lokale situatie. Dat kan op gemeentelijk, regionaal en/of districtsniveau. 


Download een algemeen voorbeeld!

En krijg - op hoofdlijnen - te zien wat wij voor jou gemeente inzichtelijk kunnen maken. Zodat jij precies weet wat er nog moet gebeuren om de basis op orde te krijgen voor het te laat is.

Download ons wegingskader

Congres Voorbij het ravijnjaar 26 maart: workshops RadarAdvies

Tijdens het congres Voorbij het Ravijnjaar van onze partner Binnenlands Bestuur kijken we met deskundigen wat de gevolgen zijn van de herverdeling van het gemeentefonds, hoe fundamentele herzieningen eruit zouden kunnen zien en hoe je als gemeenten in control kunt blijven over je financiën ondanks tekorten en onzekerheden. Meld je op tijd aan voor de deelsessies van RadarAdvies:


- Budget slim verschuiven, kansen ravijnjaar 2026   11.40 - 12.40 uur

- Meer tevreden inwoners met minder kosten in de Wmo  15.00 - 16.00 uur


Meer info en aanmelden

Meer lezen?


Bekijk dan onze Op de Radar pagina. Hierop staan praktijkverhalen, perspectieven en aanpakken over de maatschappelijke vraagstukken waar wij aan werken.


Alles Op de Radar
webversie

Email Marketing door ActiveCampaign